Over Tienen

Tintelend Tienen

Tienen tintelend suiker over

Tienen, de grootste stad op de kruising van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië, heet iedereen welkom! Met bijna 34.000 inwoners en een totale oppervlakte van meer dan 7.000 hectaren kan Tienen een rijke stad genoemd worden.

 

Wie Tienen zegt, denkt aan suikerklontjes. Maar onze stad heeft heel wat meer te bieden dan dat!

De stad Tienen is de ideale plaats om even tot rust te komen, ver weg van de drukte van grootsteden Brussel, Antwerpen en Leuven en iedere aanwezigheid schept een kans om de rijke geschiedenis en culturele beleving te ontdekken.

Tiense Kweikers

In Mechelen hebben we de maneblussers, en in Tienen zijn er de Tiense Kweikers (Kwèèkers). Over de oorsprong van deze bijnaam bestaan verschillende verhalen. De meest voor de hand liggende bindt de bijnaam aan de eenden die zwommen op de poel naast de Lieve-Vrouwkerck. Deze poel werd rond 1730 gedempt.

Een andere mogelijke verklaring vertelt ons dat bij het zingen van het Veni Creator Spiritus de koster de duif aan een touw liet zweven, boven de hoofden van de priester en de 12 apostelen. Bij gebrek aan een witte duif bracht de koster een jonge witte eend mee. Geschrokken bengelde de eend aan het lange touw en hief toen een lachwekkend gekwaak aan.

Geschiedenis van de stad

Over Tienen geschiedenis

Tienen had een belangrijke plaats op de west-oostelijke handelsroute, ontwikkelde een bloeiend handels- en ambachtswezen en de stad verwierf diverse stadsrechten. De stad kende vanaf de 12de en 13de eeuw een belangrijke lakennijverheid. Deze nijverheid kende haar hoogtepunt in de 14de eeuw en verwierf internationale bekendheid. Tegen het eind van de 15de eeuw liep dit terug. In de zomer van 1635 werd de stad ingenomen, geplunderd en afgebrand door een gecombineerd Frans-Hollands leger.

Aan het begin van de 19de eeuw werden de stadswallen en poorten afgebroken en er kwam op de meeste plaatsen een brede ringlaan voor in de plaats. Deze voormalige vesten zijn herkenbaar aan de de straatnamen. De invalswegen werden verhard en verbeterd. Op 21 september 1837 bereikte de eerste spoorlijn, Brussel - Leuven - Tienen, de stad. Daarna kwamen er meer spoorlijnen en werd Tienen een belangrijk knooppunt.

Suikerbieten

Door de betere transportmiddelen werd het mogelijk de suikerbieten van heel de streek naar de suikerfabrieken in Tienen te vervoeren. De veredeling van bietsoorten met die een veel hoger suikergehalte hadden, maakte het winnen van suiker uit de bieten rendabel. De rijke landbouwgronden in de streek zijn zeer geschikt voor deze teelt.

De suikerverwerkende industrie werd kenmerkend voor de stad en blijft ook nu nog een grote rol spelen in de economie van de streek. Tot in 1898 werden de suikerbieten vanaf het dichtstbijzijnde station Grimde overgeladen op karren om deze naar de suikerfabriek te brengen. Rond 1900 kreeg de stad een rechtstreekse spooraansluiting van het spoorstation naar de fabriek.

Gastronomie & overnachten

Zin in een hapje of een tapje? In Tienen heb je tal van mogelijkheden om de grote of kleine honger te stillen. En al deze gezellige adresjes hebben we hier op de website van Sweet Tienen gebundeld zodat je snel jouw "Gieles kan vullen!"

tienen kweiker bier tripel over

Winkelen in Tienen

In Tienen kan je bij de lokale handels- en horecazaken terecht met jouw Sweet Tienen.pas, Joyn-app of Joyn-kaart. Je spaart niet alleen heel wat voordelen en beloningen, je spaart ook winstkansen waarbij je kans maakt op heel wat prijzen, zoals een Sweet Tienen.kadobon ter waarde van €250. 

Met de Sweet Tienen.kado kan je bij heel wat handelszaken in Tienen terecht om te betalen. Houd jij van lokaal winkelen en steun je graag de lokale handels- en horecazaken? Dan is de Sweet Tienen.kado iets voor jou! Het ideale cadeau om te geven en te krijgen.

Ontdek ze hieronder!