ZIEN in Tienen

Er valt veel te bezichtigen in Tienen. De stad van suiker heeft heel veel troeven om je te overtuigen eens langs te komen. De eeuwenoude geschiedenis van Tienen loopt als een rode draad door de stad en trekt iedereen aan als suiker!

Vind je dat er iets ontbreekt?

Historische stadscentrum

Tienen, de stad van de Tiense Kweikers, met zijn romeinen, zijn middeleeuwse karakteristieken en zijn suiker. Het historische centrum is het hart van de stad. Ontdek de rijke culturele geschiedenis en de restanten. Het zijn echte pareltjes zoals de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, standbeeld 'De Groene', het stadhuis, de Sint-germanuskerk, het oorlogsmonument op de kalkmarkt, ...

Op elke locatie vind je Tiense tips die je leiden naar een volgende tip.

Uitgestrekte graanvelden

greenteelt bier brood zien wandelen tienen

De leemstreek rond Tienen leent zich uitstekend tot de teelt van graangewassen, granen die verwerkt werden tot meel en brood, maar ook tot bier en jenever. In het midden van de 19de eeuw waren er in Tienen nog zes brouwerijen en acht jeneverstokerijen.

De Tiense stokerijen overleefden de Duitse koperopeisingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de wetten tegen het alcoholisme niet maar de graanteelt in Tienen is nog steeds!

Uit de oogst worden ook heel wat Tiense streekproducten gemaakt, zoals een Toteman en de Tiense bieren.

OLV-ten-Poelkerk grotteke

De wieg van de Brabantse hooggotiek. Zo wordt de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk genoemd. De kerk dankt haar naam aan de legende waarin de Heilige Maagd en de gedempte poel een hoofdrol spelen.

Neem tijdens jouw bezoek aan de kerk zeker een kijkje aan de noordzijde en ontdek 'het grotteke' dat in 1858 gebouwd werd na de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw in Lourdes.

Vele Tienenaars zien 'het grotteke' nog steeds als een bijzondere bedevaartsplaats.